Extensii gene

Ce trebuie sa stim despre caderea genelor?

Principala functie a genelor este aceea de a ne proteja ochii de patrunderea nisipului, a prafului, a cantitatilor mari de apa si a altor lucruri. Genele si sprancenele sunt cele mai puternice fire de par, 97% din gene conțin doar proteinesi doar 3% apa. Genele, spre deosebire de parul de pe cap, opresc cresterea lor la o anumita lungime. Parametrii precum lungimea, grosimea, culoarea si  curbarea genelor (drepte sau răsucite) sunt determinate genetic. De exemplu, brunetele au gene mai lungi decat blondele naturale. Cele mai delicate genelor sunt considerate printre europeni.

Genele la barbati cresc în randuri neregulate.

  • pe pleoapa superioara – an 2-4 randuri, numarul de gene de aproximativ 150-260 de gene. Lungimea medie este 8-12 mm.
  • în pleoapa inferioara – an 1-2 randuri, exista aproximativ 75-100 de gene, lungimea medie de 6-8 mm.

 Genele cresc pe toata durata vietii unei persoane. Durata de viata a genelor de la 28 la 150 de zile. Dupa pierderea genelor, o noua geana creste în locul ei. Lungimea genelor atinge de obicei aproximativ 11 mm. Ciclul de viață al genelor este împărțit în 4 faze.

 Anagen este faza activa de creștere a unui folicul de par nou, cu o durata medie de 30 de zile. Viteza medie a credterii genelor este de la 0,12 pana la 0,14 mm pe zi.

 Catagen este o etapa de tranzitie scurta. În acest moment, foliculul de par se micsorează. Durata medie este de 15 zile.

 Telogen – foliculul intra în stadiul de odihna. Durata aproximativ 100 de zile. Faza se termina la momentul etapei de respingere.

 Early Anagen – faza de maturare a radacinii genelor noi. Ciliul vechi cade cand radacina genelor noi ancepe sa creasca.

  TIMPUL de viata al genelor dureaza in medie de la 3 la 5 luni. La o persoana sanatoasa, 85% din parul din cap este în faza de crestere. Dar genele si sprancenele au o faza mai scurta de crestere, astfel ancat majoritatea lor sunt  intr-o faza de odihna.

Unele fapte interesante despre gene:

  • Genele încep să se dezvolte în embrion între săptămânile 7 și 8;
  • Cele mai lungi gene le are un rezident din India Phuto Rav Mauli (aproximativ 5 cm);
  • Mel Grub este proprietarul celei mai lungi gene (nu genelor).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*