Extensii gene

Ce trebuie sa stim despre caderea genelor?

Principala functie a genelor este aceea de a ne proteja ochii de patrunderea nisipului, a prafului, a cantitatilor mari de apa si a altor lucruri. Genele si sprancenele sunt cele mai puternice fire de par, 97% din gene continand doar proteine si doar 3% apa. Genele, spre deosebire de parul de pe cap, se opresc din crestere la o anumita lungime. Parametrii precum lungimea, grosimea, culoarea si curbarea genelor (drepte sau rasucite) sunt determinate genetic. De exemplu, brunetele au gene mai lungi decat blondele naturale. Cele mai delicate gene sunt consideratecele ale europenilor.

Genele la barbati cresc in randuri neregulate astfel:

  • pe pleoapa superioara sunt 2-4 randuri, numarul de gene ajungand la aproximativ 150-260 iar lungimea medie fiind de 8-12 mm.
  • pe pleoapa inferioara sunt 1-2 randuri, numarul de gene ajungand la aproximativ 75-100, lungimea medie fiind de 6-8 mm.

Genele cresc pe toata durata vietii unei persoane. Durata de viata a genelor poate fi de la 28 la 150 de zile. Dupa pierderea unei gene, una noua creste în locul ei. Lungimea genelor atinge de obicei aproximativ 11 mm. 

Ciclul de viata al genelor este impartit în 4 faze.

  1. Anagen este faza activa de crestere a unui folicul de par nou, cu o durata medie de 30 de zile. Viteza medie a cresterii genelor este de la 0,12 pana la 0,14 mm pe zi.
  2. Catagen este o etapa de tranzitie scurta. In acesata etapa, foliculul de par se micsoreaza. Durata medie a acesteia este de 15 zile.
  3. Telogen – foliculul intra in stadiul de odihna. Durata acestei etape este de aproximativ 100 de zile. Faza se termina in momentul etapei de respingere.
  4. Early Anagen – faza de maturare a radacinii genelor noi. Ciliul vechi cade cand radacina genelor noi incepe sa creasca.

Durata de viata a genelor dureaza in medie de la 3 la 5 luni. La o persoana sanatoasa, 85% din parul din cap este in faza de crestere. Genele si sprancenele au o faza mai scurta de crestere, astfel incat majoritatea lor sunt  intr-o faza de odihna.

Unele fapte interesante despre gene:

  • incep să se dezvolte in embrion intre saptamanile 7 si 8;
  • Cele mai lungi gene le are un rezident din India Phuto Rav Mauli (aproximativ 5 cm);
  • Mel Grub este proprietarul celei mai lungi gene (nu genelor).